dinsdag 26 april 2011

Bedankingstekst van Dhr Roger Linthout

Op zaterdag 23 en zondag 24 april 2011 vonden te Hazewinkel de Belgische Kampioenschappen Korte Boottypes plaats.

De organisatie van dit, toch wel voor het Belgisch roeien zeer belangrijk evenement, lag zoals vorig jaar terug in handen van de KAWV-RARC roeivereniging, waarvan Ronald Janssens de uiterst dynamieke en gedreven voorzitter is.
Dergelijke organisatie is geen sinecure en dat ondervonden de organisatoren van de voorbije jaren. Meestal was het vechten om financieel de organisatie rond te krijgen en die was zelfs verlieslatend in 2009.

In 2010, toen de vorige organisator het voor bekeken hield, stelde Ronald Janssens zich direct kandidaat om samen met zijn roeivereniging KAWV-RARC, de fakkel over te nemen.
Hij zou Ronald niet noemen, moesten er zich geen vernieuwende aspecten in de organisatie voordoen. Aanvankelijk veel tegenstand en soms wel een honend en minachtend lachje, vergezelden vaak de innoverende aanpak…maar de BK KB van 2010 gaven reeds aan, dat de nieuwe wind uit de zeer goede richting zou gaan waaien voor het Belgisch Roeien. Veel monden werden er toen gesnoerd…!

Opnieuw was er de vraag wie in 2011 het BK KB zou organiseren, want iets vastleggen voor meerdere jaren, waardoor er zekerheid in een organisatie komt te staan, kan blijkbaar niet in België!
En alweer was het Ronald met KAWV-RARC, die hun nek en kop zouden uitsteken om het nog maar eens voor een jaartje verder op poten te zetten.

Met doorzetting en met nog meer nieuwe ideeën en aanpakken, zou Ronald bewijzen dat het Belgisch Roeien op een veel betere wijze kan gebracht worden naar het grote publiek, als je er maar de wil en de gedrevenheid voor hebt, om het te willen doen slagen.
Natuurlijk is het zo, dat de meteo voor een buitenactiviteit de beslissende factor is en heel veel valt of staat, indien het zonovergoten is, maar tegenvallend, als het met bakken regen uit de hemel valt!
Maar een goed organisator moet ook wel eens wat geluk aan zijn kant hebben en dit weekend zat het iedereen meer dan mee: zon en een verfrissend windje op zaterdag en een nog meer brandend zonnetje en minder wind op zondag voor het roeien van alle finales.

En wat gezegd dan van de randactiviteiten die weliswaar niet door iedereen gekend zijn, want voor de roeiers en de trainers is immers het afwerken van de kampioenschappen primordiaal.
Er zijn echter ook mensen die het mogelijk maken dat er op dergelijk niveau, kampioenschappen kunnen ingericht worden: sponsors, mecenassen, onbaatzuchtige weldoeners, enz. en ook aan hen is een speciale aandacht besteed, waardoor de roeisport aan zowel belangstelling als aanzien en bekendheid heeft gewonnen afgelopen weekend.

Een paar punten aanhalen die werkelijk het niveau hoog tillen is zeker niet moeilijk, zoals: de ontvangst van bovenvermelde en roeigezinde personen, de uitstekend verzorgde lunch, de volgbus om toch twee van de meest in het oog springende wedstrijden te kunnen volgen met deskundig commentaar in de bus en last but not least de begeleiding van deze mensen.
Voor de “echte” roeiwereld misschien “allemaal niet nodig” maar hoe denkt men in de toekomst dergelijke mooie sport nog te kunnen blijven organiseren, als er geen mensen aangetrokken worden die het roeien eerst en vooral moeten leren kennen en waarderen, daarna hun beurs willen openen om die honderden roeiers en roeisters die we nu maar hebben te blijven motiveren om naar een groter aantal op te klimmen, enz.? Dat kan alleen maar als je deze personen erbij tracht te betrekken en gezien zij nog niet van de roeimicrobe gebeten zijn, is deze weg de enige om tot resultaat te komen…. en het werkt!

En voor de roeiers en begeleidende mensen? Jawel ook aan hen was er natuurlijk gedacht en konden zij op een fantastische organisatie terugvallen. Alles verliep vlot en mochten er ooit kleine haperingen geweest zijn (waarvan opsteller dezer niet het minste weet heeft) dan waren die zodanig opgevangen dat er niets merkbaar aan was.
Zowel de omgeving en het kader van het BLOSO centrum van Hazewinkel (by the way, gerund sedert jaren door onze gewezen KRB roeier Johan Blondelle) zijn een uitstekende plaats om topsport als roeien aan te bieden en te promoten. Ieder vindt er zijn gading en de accommodatie en ontvangst zijn uitstekend.

Het meest besproken vernieuwend item dit jaar, was het optreden van drie gracieuze dames van het Ballet van Vlaanderen, die op een prachtige wijze een stukje andere vloeiende cultuur toevoegden aan de sierlijke bewegingen van de roeiers en roeisters. Misplaatst? Neen! Als je bijvb hedentendage naar een basketbal wedstrijd gaat, denk je al gauw dat je in een fuiftent beland zijt ipv een sportmanifestatie?  Mag dit klein intermezzo, dat op hoog niveau werd gebracht en laten we het maar zeggen… zeer veel kijkers naar het ceremonieel ponton heeft gebracht onder de aankomsttoren, er dan niet zijn?
Proficiat aan de bedenker(s) van dit initiatief.

En dan het hoogtepunt van de nieuwe look van het BK KB.
Sedert bijna twintig jaar (ofwel heb ik er geen weet van) was er geen enkele uitzending over de roeisport meer geweest tijdens Sportweekend, Sporza, Studio Sport of noem het maar op, op de nationale televisiezender VRT.
Vandaag zagen met z’n allen een zeer mooie en geen 10 seconden durende reportage, maar een constructieve en duidende uitzending over de Belgische Roeisport en meer in het bijzonder dan over onze nationale roeitrots TIM MAEYENS. Dit is het werk van Ronald, die met zijn nooit aflatende doordrijvers mentaliteit dit toch maar weer voor mekaar heeft gekregen. Een dikke proficiat Ronald!

En zoals meestal komen op het einde, diegenen die eigenlijk op de, misschien wel eerste plaats zouden moeten staan in de rij van bedankingen… de talloze vrijwilligers van KAWV-RARC die dit allemaal …niet belangloos ( ze doen het immers voor onze geliefde roeisport) maar vooral op vrijwillige en onbezoldigde basis hebben verwezenlijkt. Bedankingen worden vermeld, gestuurd per email, per brief, per afsluitende receptie, noem het maar op, maar het meest belangrijke is, dat dit vooral de waardering meedraagt van de zovelen die met het roeien betrokken zijn, het heel sterk aanvoelen maar het meestal niet onder woorden of daden omzetten. Het besef van de inzet van deze mensen is ALLES voor de ROEISPORT en dat is geweten en ondervonden op dit prachtig voorbije weekend.

Ronald een dikke proficiat voor jou en alle collega’s en wij hopen dat jij en je vereniging de zeer positieve ingeslagen organisatieweg, volgende jaren nog met evenveel ijver en motivatie mag en zult bewandelen.
Maritieme groetjes,
Linthout Roger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten